Δημιουργήσαμε στο νησί μας ένα "δίκτυο ντόπιων και παραδοσιακών σπόρων". Επίσης προτείνουμε και υποστηρίζουμε μία νέα αχρήματη οικονομία, βασισμένη στην ανταλλαγή και την αλληλεγγύη. Γιατί "ένας άλλος κόσμος είναι ήδη υπαρκτός" και στη Λήμνο.
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011
Γαλλία: σπόρους μιας χρήσης επιβάλλει η Monsanto...
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011
Η τύχη του χωριού τους, στα χέρια τους
ακολουθεί δημοσίευμα από την εφημερίδα εμπρός

Η τύχη του χωριού τους, στα χέρια τουςΓράφει: Σπυριδάκη Αναστασία
27/10/2011Κάτοικοι της Δάφνης στη Λήμνο ευπρεπίζουν το χωριό τους
Αγαπούν το χωριό τους και θέλουν να το βλέπουν να προοδεύει. Την αγάπη τους αυτή την έκαναν πράξη, προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον ευπρεπισμό αρχικά του Δημοτικού Σχολείου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από τη Δάφνη της Λήμνου, πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά και άνθρωποι που ζουν στη Μύρινα και σε άλλα χωριά, αποφάσισαν σε πρώτη φάση να πάρουν την τύχη του Σχολείου στα χέρια τους.
Η Μάλαμα και η Χριστίνα Μπανάβου, ο Σπύρος Κρίκης, ο Παναγιώτης Σφύρης, ο Άλκης Μπανάβος και πολλοί άλλοι συγχωριανοί τους από την πρώτη στιγμή έδειξαν μεγάλη θέληση και προθυμία για να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει όψη το Σχολείο τους.
Αρχικά, καθάρισαν τον αύλειο χώρο και αφού τους ενθουσίασε το αποτέλεσμα, συνέχισαν με την εξωτερική όψη του παλιού σχολείου, κάνοντας μια εκπληκτική δουλειά αρμολόγησης. Θα συνεχίσουν με την αξιοποίησή του, καθώς αυτό έχει σταματήσει να λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια και τα παιδιά μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Ατσικής.
Και μουσείο
Οι κάτοικοι του χωριού τώρα σκέφτονται να δημιουργήσουν ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, παρουσιάζοντας την παράδοση της Δάφνης. Μια λαογραφική γωνιά, όπως οι ίδιοι θέλουν να την ονομάσουν, και στη συνέχεια να αξιοποιήσουν όλες τις αίθουσες του σχολείου. Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν συγκινητική, όπως ανέφερε η πρώην αντιδήμαρχος Ατσικής Μάλαμα Μπανάβου. «Φτιάξαμε την αυλή και μετά προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε την όψη του Δημοτικού Σχολείου. Και τώρα σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το κτήριο δημιουργώντας ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Συγχωριανοί μας κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου μέχρι και ηλικιωμένοι, όλοι ήρθαν για να προσφέρουν εθελοντική εργασία. Ξεκινήσαμε πολύ καλά και θα συνεχίσουμε αυτή μας την προσπάθεια για να ομορφύνουμε το χωριό μας.»
Στη Δάφνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταία απογραφής, ζουν περίπου 180 άτομα. Τα τελευταία χρόνια είχε αδρανοποιηθεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του χωριού, ενώ ακόμη και το μοναδικό ποδοσφαιρικό σωματείο Α.Ο. Δάφνης, που συντηρούσε παλαιότερα η λιγοστή νεολαία του χωριού, έχει από χρόνια αδρανήσει.
«Όπλο, η αλληλεγγύη»
Χαρακτηριστικά των διαθέσεων των κατοίκων της περιοχής είναι τα όσα αναφέρει η Χριστίνα Μπανάβου, καθώς τονίζει: «Στις δύσκολες μέρες, η αλληλεγγύη είναι το ισχυρότερο όπλο. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία χρειάζεται τη στήριξη όλων μας. Αποφασίσαμε να πάρουμε την τύχη του Σχολείου μας στα χέρια μας. Οι κάτοικοι προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στους συμπολίτες μας… Το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν, είμαστε σίγουροι, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μας. Ξεκινάμε με λίγα, αλλά η εμμονή στην κοινωνική εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη είναι αντίδοτο στη μιζέρια των καιρών. Για μας οι πράξεις απευθύνονται σε όλους. Σκεφτόμαστε μια κουλτούρα αλληλοβοήθειας, δεν υπάρχει μικρό και μεγάλο: Κάθε προσφορά είναι εξίσου σημαντική.»
Οι κάτοικοι της Δάφνης σκέφτονται να επεκτείνουν την εθελοντική τους προσφορά και σε άλλα σημεία του χωριού. Η επόμενη πρωτοβουλία θα αφορά στον ευπρεπισμό της πλατείας και των κοινόχρηστων χώρων.
Η πρωτοβουλία των κατοίκων της Δάφνης ενθουσίασε και τη δημοτική αρχή Λήμνου, η οποία είναι διατεθειμένη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς των πολιτών.
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
"Ό,τι ονειρεύεστε ή ότι σκέφτεστε να κάνετε, ξεκινήστε και κάντε το."
Το σίγουρο είναι πως αυτή η Κρίση θα γεννήσει τους νικητές της επόμενης ημέρας. Γιατί να μη «νικήσετε» εσείς; Γιατί –αυτή τη φορά– να μη νικήσουν οι άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι, ονειροπόλοι, οικολόγοι, δημοκράτες, προοδευτικοί, καλλιτέχνες και ανθρωπιστές; Γιατί να μην νικήσουν οι Άνθρωποι;
Είναι καιρός λοιπόν να δοκιμάσουμε ό,τι νέες ιδέες έχουμε στο οπλοστάσιο μας. «Ό,τι ονειρεύεστε ή ότι σκέφτεστε να κάνετε, ξεκινήστε και κάντε το. Το θράσος εμπεριέχει ευφυΐα, δυναμική και μαγεία. Αρχίστε τώρα», συμβούλευε ο Γκαίτε. Ας ακολουθήσουμε τη συμβουλή του.
Αυτή η Κρίση είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία στη διάρκεια της γενιάς μας για να αλλάξουμε τον κόσμο. Τα μόνα που χρειαζόμαστε είναι επιμονή και χαρά, ιδέες και φαντασία –κι έναν ασυμβίβαστο έρωτα προς την ελευθερία. Δεν χρειαζόμαστε χρήματα ή εξουσία. Μπορεί να χρειαζόμαστε μια χούφτα «ανισόρροπους» φίλους για να μας συμπαρασταθούν, αλλά ακόμη περισσότερο χρειαζόμαστε να παραδοθούμε σε μια άνευ όρων αγάπη για τους άλλους, για τη Φύση και την ίδια τη ζωή.από το άρθρο του Γ.Στάμκου στη Zougla online
ολόκληρο το άρθρο εδώ
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011
Διωγμός μικρών παραγωγών στις ΗΠΑ

Ο νέος αυτός νόμος, όπως είχαμε γράψει σχετικά, ουσιαστικά παρέχει πλήρη εξουσία στην αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων και.....
τροφίμων (FDA) στις διαδικασίες παραγωγής και διάθεσης τροφίμων στις ΗΠΑ στο περίπου 80% της παραγωγής.
Αυτό όμως που η σύνταξη του νέου αυτού νόμου ουσιαστικά προωθεί είναι τον πλήρη έλεγχο στις διαδικασίες παραγωγής και πώλησης τροφίμων κάτω από ένα ασφυκτικό κυβερνητικό ομοσπονδιακό πλαίσιο έτσι ώστε οι οποιεσδήποτε προσθήκες νέων τεχνολογιών στην παραγωγή τροφίμων να έχουν ολοκληρωτικό χαρακτήρα και κανείς να μην εξαιρείται από αυτές.
Έτσι η FDA εκτός του ότι καθίσταται το κύριο όργανο στην παραγωγή τροφίμων μπορεί να υπαγορεύει οποιαδήποτε στιγμή το πως παράγονται τα τρόφιμα με ποιες διαδικασίες και ποιες τεχνολογίες πιθανόν κρίνει ότι πρέπει να εντάσσονται στην διαδικασία της παραγωγής
Η επίσημη βέβαια δικαιολογία είναι ότι ο S510 πρόκειται να εστιάσει στην πρόληψη πάσης φύσεως επιδημιών που μπορεί να προκύπτουν στην διαδικασία παραγωγής τροφίμων, στον εντοπισμό τους και την αντιμετώπισή τους και άλλα τέτοια συναφή.
Όπως γράφαμε στις 30 Νοεμβρίου του 2010 Οι αντιδράσεις που προκάλεσε το νομοσχέδιο αφορούσαν στα τρόφιμα που παράγονται από μικρούς παραγωγούς τόσο για εμπόριο όσο και για ιδία κατανάλωση, μιλώντας για σενάρια όπου αποσπάσματα της FDA θα συλλάμβαναν τον οποιοδήποτε επιχειρούσε να καλλιεργήσει τα δικά του λαχανικά στον κήπό του
Αυτό ακριβώς έγινε και στις 3 Αυγούστου στην Venice της Καλιφόρνια όπου αποσπάσματα των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ εισέβαλλαν στη μονάδα παραγωγής μη παστεριωμένου γάλακτος Rawesome foods, και ως να κυνηγούσαν τρομοκράτες συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη της μικρής αυτής μονάδας βιολογικών προϊόντων με την κατηγορία της συνωμοσίας (!) James Stewart και αφού τον απείλησαν με φυλάκιση 90 ημερών τον άφησαν ελεύθερο με εγγύηση 123.000 $. Το ίδιο έπραξαν και με όσους εργάζονταν στη μονάδα αυτή. Ήταν η δεύτερη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων στη μονάδα αυτή βιολογικού γάλακτος και φυσικά η κίνηση των αρχών προκάλεσε τη διαμαρτυρία τόσο των περίοικων όσο και πολλών οργανώσεων καθώς και ορισμένων ΜΜΕ στις ΗΠΑ.
Το σίγουρο είναι πως η ΝΤ δεν πρόκειται να αφήσει ούτε την παραγωγή τροφίμων στα χέρια των απλών ανθρώπων εκτός και αυτοί δεν υπακούουν πιστά στις εντολές της FDA και οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, οι οποίοι θα καθορίζουν τι τρόφιμα θα τρώμε.
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011
Τέσσερις μύθοι στη βιομηχανία του φαγητού

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011
«ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ»

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
15 Οκτώβρη – Ενωμένοι για μια Παγκόσμια Αλλαγή
http://15october.net/gr/
Λαοί του κόσμου, ξεσηκωθείτε στις 15 Οκτωβρίου!...
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011
Οι σπόροι μας και οι καρποί μας
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
Αθανάσιος Κουντουράς
Απευθύνομαι στους γεωργούς της Λήμνου, με τους οποίους έχω να επικοινωνήσω ομαδικά για πολλά χρόνια.
Όταν ήμουν εν Υπηρεσία, είχα βραδινές συγκεντρώσεις στα καφενεία του χωριού και συζητούσαμε για διάφορα γεωργικά θέματα επί το πλείστον εποχιακά αλλά και γενικότερα, όπως περί αναδασμού, εγίνοντο ερωτήσεις, υπήρχαν απορίες και εδίδοντο απαντήσεις και η συζήτησις εγενικεύετο. Αλλά και με τους νέους είχα επαφή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα γεωργικών εφαρμογών κατά τη δεκαετία του 1950 είχαμε μορφωτικούς συλλόγους αγροτόπαιδων. Στον τομέα μου είχα τρεις, στο Κοντοπούλι, στο Ρωμανό και στην Ατσική από καμιά σαρανταριά παιδιά στον κάθε σύλλογο. Ήρχοντο παιδιά ηλικίας 13 έως 17 χρόνων κατά τη χειμερινή περίοδο από Οκτώβριο έως Απρίλιο κατά τις απογευματινές ώρες. Εκάναμε ομιλίες για διάφορα γεωργικά θέματα, καθώς και πρακτικές εφαρμογές. Σήμερα τα παιδιά αυτών των ηλικιών πηγαίνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.
Τώρα θέλω να εκφράσω μερικές σκέψεις μου. Πριν από λίγα χρόνια ήκουσα από την τηλεόραση, ότι μερικοί προοδευτικοί άνθρωποι διέγνωσαν ότι με την αθρόα εισαγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ελλάδα, σε τιμές χαμηλότερες των εγχωρίων, αλλά κατωτέρας ποιότητας, τείνουν να εξαφανιστούν, συν τω χρόνω, αι εντόπιες καλές ποικιλίες διαφόρων ειδών, απεφάσισαν να αντιδράσουν και σχημάτισαν δίκτυο ανταλλαγής ντόπιων σπόρων σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Υπάρχει και στη Λήμνο εκπρόσωπος (σημ.: εννοείται το Πελίτι).
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
Permaculture (Συνεχής Καλλιέργεια) με Λίγα Λόγια
Permaculture (Συνεχής Καλλιέργεια) με Λίγα Λόγια
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011
Τα θεσσαλικά προϊόντα φάρμακα που η περιφέρεια τοποθέτησε στο καλάθι των αντικαρκινικών προϊόντων είναι:
Α) Αμύγδαλο Συκουρίου. Η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση βρίσκεται σε βιοδραστικές ουσίες που υπάρχουν κυρίως στη φλούδα.
Β) Μήλα Αγιάς και Ζαγοράς. Η φλούδα τους είναι πλούσια σε φλωριδζίνη ουσία με αποδεδειγμένη αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση.
Γ) Φασόλια, φακές και ρεβίθια Φαρσάλων. Τόσο τα φλαβονοειδή όσο και οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες που βρίσκονται στα όσπρια αυτά είναι πολύ σημαντικές βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι οι ουσίες στις οποίες οφείλονται οι ευεργετικές δράσεις που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικές έρευνες από την κατανάλωσή τους.
Δ) Κάστανα Μελιβοίας. Στη φλούδα του κάστανου έχουν βρεθεί σημαντικές βιοδραστικές πολυφαινόλες που ασκούν αντικαρκινική δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου.
Ε) Τα κρασοστάφυλα Μαύρο Μεσενικόλα Καρδίτσης, Ξυνόμαυρο Ραψάνης και Μπαντίκι Τυρνάβου και οι αντίστοιχοι οίνοι έχει βρεθεί ότι έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική και κυτταροπροστατευτική δράση.
ΣΤ) Τα ρόδια που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της θεσσαλικής γής αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιοδραστικών ουσιών με αποδεδειγμένη αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Ζ) Μηζύθρες, ανθότυρα και γενικά προϊόντα προερχόμενα από το τυρόγαλα. Πλήθος κλινικών μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών από ορό γάλακτος (τυρόγαλα) αποτελούν ισχυρό παράγοντα που βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011
Βιντεο: Παίζουμε οικολογικά - Ζούμε λογικά - Ενεργούμε ομαδικά!
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011
Σάββατο 30 Ιουλίου 2011
-
Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011
Γράμμα προς το "σπόρι" της λήμνου #2
Αγαπητό μου «σπόρι»,
Έβλεπα το νερό να τρέχει γάργαρο και σκεφτόμουν ότι το νερό είναι ένα δώρο του Θεού και της φύσης, το οποίο όμως εμείς καταφέραμε να το βρωμίζουμε με τα παλιο-απορρυπαντικά μας, να το σκορπάμε ασύστολα από‘δω κι από’κει ενώ στερεύει πια, και φυσικά να το πληρώνουμε και να το αγοράζουμε μέσα σε πλαστικά μπουκάλια που ποιος ξέρει πόσες ώρες τα βάραγε ο ήλιος «κατακέφαλα»!
Στην περιήγησή μας είδαμε το όμορφο μποστάνι και τα κλίματα. Περιφραγμένα πάντα γιατί κυκλοφορούν πολλά κουνελάκια. Αναγνωρίσαμε διάφορα βότανα και φυτά, και δοκιμάσαμε κάτι άσπρα μούρα, άλλο πράγμα! Είδαμε κι ένα μικρό, παλιό εξωκλήσσι, στο οποίο γίνονταν ακόμα και πανηγύρια παλιά, όπως μας είπε η Μαρία-Αλίκη. Φαντάζομαι πόσο ζωντανός θα ήταν ο τόπος εκεί για να γίνονται πανηγύρια...
Μετά την περιήγησή μας στο κτήμα επιστρέψαμε στην είσοδο του κτήματος και γευτήκαμε τα νόστιμα φαγητά που είχε ετοιμάσει η μητέρα της Μαρίας-Αλίκης. Με δυσκολία καταφέραμε να συζητήσουμε γιατί ναι μεν «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει», αλλά και «καλοφαγομένο αρκούδι δεν συζητάει»!
Φαίνεται όμως ότι η αγάπη μας για σένα καλό μου «σπόρι» μας έκανε να τα καταφέρουμε. Έτσι λοιπόν, θέσαμε στόχους για τις επόμενες κινήσεις μας και ορίσαμε την επόμενη συνάντησή μας.
Δε θα σου πω όμως τι ακριβώς αποφασίσαμε. Θα σ’αφήσω να δεις από μόνο σου τη συνέχεια!!
Σε χαιρετώ,
Η σπορο-‘Αννα
ΥΓ. Αααα δε σου είπα... είχαμε και νέα σποράκια στην παρέα...μεγαλώνουμε!!!τ
Σάββατο 18 Ιουνίου 2011
Γράμμα προς το "σπόρι" της λήμνου
Αγαπητό μου «σπόρι»,
Θα μου πεις «τι δουλειά έχω εγώ, ένα σπόρι, με πως το είπες...με τις χρονοτράπεζες!!!;;;»
Δεν μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς τι σχέση έχεις, αλλά μπορώ να σου πω ότι το διαδίκτυο είναι τεράστιο κι όσο το ψαχουλεύεις τόσο σου φέρνει μπροστά σου όμορφα πράγματα.
‘Ετσι λοιπόν σε ανακάλυψα καλό μου σποράκι κι έμαθα ότι σύντομα θα γινόταν η δεύτερη συνάντηση των Λημνιών «σπόρων»!! ‘Αδραξα την ευκαιρία και επικοινώνησα με τον Παντελή (είναι το πρώτο τοπικό «σπόρι» που ανακάλυψα).
Παρόλο που εκείνη η μέρα ήταν κάπως περίεργη και το κεφάλι μου βαρύ σα να΄ταν γεμάτο με 10 οκάδες πέτρες , πήρα το αυτοκίνητο και ψαχουλεύοντας πάλι (στο χωριό αυτή τη φορά), βρήκα το σπίτι του Παντελή και της Ελένης.
Σιγά σιγά μαζεύτηκαν κι άλλα «σπόρια» (θα μου επιτρέψεις να αποκαλώ έτσι τους ανθρώπους που αγκαλιάζουν με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό το κάθε μικρό σποράκι και το κάθε μικρό φυτό της μάνας γης μας), έγινε ανταλλαγή μικρών φυτών και συζήτηση στον όμορφο κήπο των παιδιών κι επειδή άρχισε να δροσίζει, μπήκαμε στο σπίτι και είδαμε εκτενέστερα τους σπόρους που έφεραν τα παιδιά, αλλά κι αυτούς που είχε ο Παντελής φερμένους από το Πελίτι.
Εκεί κάναμε μια πιο επίσημη - ας το πούμε - γνωριμία μεταξύ μας και συζητήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Είμασταν περίπου 10 άτομα, το καθένα με τη δική του ιστορία αλλά με ένα κοινό ενδιαφέρον: τη φύση.
Τα Λημνιά σποράκια μέσα στον ενθουσιασμό τους και υπό το βλέμμα των λαχταριστών εδεσμάτων της Ελένης, έθεσαν τόσα πολλά θέματα που δεν μπορούσαμε να βάλουμε μια σειρά βρε παιδί μου! Όμως κάναμε μια πολύ καλή αρχή και είμαστε αποφασισμένα! Ορίσαμε την επόμενη συνάντηση των «σπόρων», η οποία απ’ότι κατάλαβα θα είναι σε κάποιο απομακρυσμένο και μαγευτικό μέρος με δέντρα και ρυάκι δροσερού νερού.
Καλό μου «σπόρι», αυτό είναι μόνο το αρχικό «στόρι» των «Λημνιών σπόρων». Κράτα γερά και περίμενε εξελίξεις!
Με αγάπη,
Η σπορο-‘Αννα
Κυριακή 5 Ιουνίου 2011
DEBTOCRACY - ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
Κυριακή 17 Απριλίου 2011
Οι σπόροι είναι νομάδες από την φύση τους. Ας τους βοηθήσουμε να ταξιδέψουν!
Διεθνής Ημέρα Δράσης για τους Σπόρους
Ελεύθεροι Σπόροι για όλους!
Διεθνής Ημέρα Δράσης
Βρυξέλλες, 17-18 Απρίλη 2011

Τα μεγάλα τραστ της βιομηχανίας σπόρων είναι αποφασισμένα να αποκτήσουν τον παγκόσμιο έλεγχο. Αυτό κατέστη σαφές με την γενετική μηχανική, τις πατέντες σε φυτά και ζώα, την εισαγωγή της πληρωμής δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή σπόρων...
Προσθέστε επίσης σε αυτά και την τεχνολογία Τerminator που καταστρέφει τη γονιμότητα των σπόρων και την απαγόρευση των αυτο-παραγώμενων ποικιλιών. Πρέπει να εμποδίσουμε το να γίνει η ίδια η βάση των τροφίμων πηγή κέρδους για τις πολυεθνικές εταιρείες.
Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε την καμπάνια “Σπέρνοντας το Μέλλον-Συγκομίζοντας Ποικιλομορφία” ως διαμαρτυρία κατά της αναμενόμενης νέας νομοθεσίας της Ε.Ε. για τους σπόρους η οποία κυριαρχείται από τα συμφέροντα των μεγάλων σποροπαραγωγικών εταιρειών.
Έχουμε την πρόθεση να παρουσιάσουμε τις δεκάδες χιλιάδες υπογραφών που συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ζητήσουμε την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην τροφή και την πρόσβαση σε σπόρους.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε δύο μέρες δράσης κατά τις οποίες θα κάνουμε σαφή την αντίθεσή μας στις πολιτικές της Ε.Ε. και την πρόθεσή μας να αντισταθούμε.
Ελάτε στις Βρυξέλλες! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι η βάση της ζωής μας, θα παραδοθεί στις πολυεθνικές. Στο μέλλον σκοπεύουμε να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουμε την κληρονομιά των φυτικών ποικιλιών μας.
Η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, την διεθνή ημέρα της αντίστασης αγροτών όπως ορίστηκε από την Via Campesina, ενώ ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας στις 18.
Εάν δεν μπορείτε να έρθετε στις Βρυξέλλες, διοργανώστε παρόμοιες εκδηλώσεις στις χώρες, τις πόλεις και τα χωριά σας!
Τρίτη 29 Μαρτίου 2011
Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011
αποστόλες , αλλά και ...αναζήτηση σπόρων.
Επίσης , από τους λημνιούς φίλους και φίλες, θα θέλαμε να ζητήσουμε ότι...υπάρχει σε ντόπιο σπόρο, για να μπορέσουμε να μοιράσουμε, όσα γίνεται περισσότερα!
Για να μη ξεμείνουμε από σπόρους.... :-), όσοι πιστοί προσέλθετε, είτε στο email spori.limnou@gmail.com η στο τηλ: 6977228533