«Είμαστε σημαντικοί ακόμα κι όταν δεν έχουμε χρήματα».
«Η κινητήρια δύναμη της γης είναι η αγάπη».
Αυτά είναι δύο από τα συνθήματα του Πελίτι.
Ποιο είναι όμως το Πελίτι και πως είναι δυνατόν να είμαστε σημαντικοί ακόμα κι όταν δεν έχουμε χρήματα;
Η κοινωνία μας στηρίζεται πάνω στη διακίνηση του χρήματος. Δουλεύουμε για να έχουμε γεμάτο το πορτοφόλι μας, τις πιστωτικές μας κάρτες και ποιος ξέρει τι άλλο στη συνέχεια. Με τα χρήματα μπορούμε ν’αγοράσουμε φαγητό, ρούχα, να βγούμε για το ποτό μας, να κάνουμε δώρα στους φίλους μας, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, την εφορία, τις πιστωτικές και τα δάνεια, μπορούμε ακόμα να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση σε περίπτωση ασθένειας. Η κινητήρια δύναμη της σημερινής κοινωνίας είναι το χρήμα. Έτσι δεν είναι;
Ναι έτσι είναι.
Για ένα μέρος όμως των ανθρώπων το οποίο έχει ήδη αφυπνισθεί και καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η κινητήρια δύναμη αυτών των ανθρώπων είναι η ΑΓΑΠΗ. Η ΑΓΑΠΗ δεν έχει να κάνει απλά με μια συναισθηματική αίσθηση. Η ΑΓΑΠΗ είναι μια εμπειρία πολύ πιο βαθιά, που εμπεριέχει τις έννοιες του Σεβασμού και της Φροντίδας πρώτα προς κάτι έμψυχο ή άψυχο, έξω από εμάς, και κατά δεύτερο λόγο προς εμάς.
Το Πελίτι λοιπόν αναφέρεται σ’αυτή τη βαθιά αίσθηση της ΑΓΑΠΗΣ που οφείλουμε στη Φύση. Η Φύση είναι το σπίτι μας, αυτή μας θρέφει με τους καρπούς της και μας ξεδιψάει με το δροσερό νερό της (η Φύση το κάνει αυτό κι όχι τα εμφιαλωμένα πλαστικά μπουκάλια που μάθαμε πια να αγοράζουμε = χρήμα). Απ’αυτήν γεννιόμαστε, μέσα σ’αυτή ζούμε και σ’αυτήν επιστρέφουμε μετά το θάνατό μας.
Όμως με την εκβιομηχάνιση της ζωής μας και την καθαρά τεχνοκρατική αντίληψη που επικρατεί πλέον, έχουμε χάσει την επαφή μας με τη Φύση και κατά συνέπεια με τον ίδιο τον εαυτό μας. Δεν έχουμε ιδέα και δεν μας ενδιαφέρει τις περισσότερες φορές, πως έφτασε αυτή η ντομάτα μεσ’το πιάτο μας. Ποιος την καλλιέργησε, που την καλλιέργησε, με τι λιπάσματα και φάρμακα την κανάκεψε για να αντέξει τόσες και τόσες αρρώστιες κι όλα αυτά τα χιλιόμετρα που έκανε για να φτάσει σπίτι μας. Είναι γνωστό πλέον, ότι πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να αγοράζουν κάθε χρόνο σπόρους (με δάνεια = χρήμα), οι οποίοι είναι ανθεκτικότεροι στις ασθένειες και δίνουν περισσότερο καρπό ώστε να αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος. Αυτό είναι μια κακή πρακτική για την οποία δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι παραγωγοί αλλά κυρίως οι εταιρείες που παράγουν σπόρους και λιπάσματα και προωθούν αυτού του είδους τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κρατούνται δέσμιοι στις τράπεζες (= χρήμα).
Μ’αυτόν τον τρόπο σταδιακά η βιοποικιλότητα των σπόρων εξαφανίζεται. Ο πλούτος της Φύσης μειώνεται γιατί οι σπόροι που προωθούνται είναι συγκεκριμένοι και δημιουργημένοι κατά κάποιο τρόπο εργαστηριακά. Πάρα πολλές ποικιλίες έχουν πλέον εξαφανιστεί.
Το Πελίτι ξεκίνησε μέσα από τις προσωπικές αναζητήσεις του Παναγιώτη Σαϊνατούδη το 1995 με σκοπό να διασώσει όσους περισσότερους Ελληνικούς - ντόπιους σπόρους είναι δυνατόν. Διατηρεί δίκτυο ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών και προτρέπει τους εθελοντές του να διατηρούν σπορεία για να σώσουν τις ποικιλίες. Επίσης, προσπαθεί να διασώσει αυτόχθονα αγροτικά ζώα, όπως για παράδειγμα, το Σκυριανό αλογάκι.
Οι βασικοί του στόχοι του είναι:
- Η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
- Η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
- Η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
Το Πελίτι διοργανώνει Πανελλαδικές γιορτές ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών εδώ και έντεκα χρόνια με στόχο να δωθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και να έρθουν σε επαφή οι καλλιεργητές μεταξύ τους ανταλλάσοντας εμπειρίες και γνώσεις. Επίσης, κατά τη διάρκεια των γιορτών οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των γιορτών είναι η μη μεσολάβηση χρήματος. Αν κάποιος θέλει να αποκτήσει σπόρους και να τους καλλιεργήσει μπορεί να το κάνει ελεύθερα, χωρίς να πληρώσει. Σπόροι αποστέλλονται επίσης και ταχυδρομικά.
Το Πελίτι έχει ξεκινήσει και την ανταλλαγή υπηρεσιών, πάντα χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων.
Το Πελίτι - στα ποντιακά Πελίτ σημαίνει βελανιδιά - είναι ένα κίνημα ΑΓΑΠΗΣ προς τη Φύση, μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την επαφή μας μαζί της και να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Το κίνημα αυτό μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και εξαπλώνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου ήδη έχουν σχηματιστεί τοπικές ομάδες.
Στη Λήμνο έχει ήδη ξεκινήσει η τοπική ομάδα του Πελίτι, «το σπόρι της Λήμνου», της οποίας εμπνευστής και δημιουργός είναι ο Παντελής Κελεσίδης. Οι συναντήσεις της ομάδας πραγματοποιούνται σε διάφορα αγροκτήματα,
κάθε δεκαπενθήμερο και τα μέλη της είναι άνθρωποι με αγάπη προς τη φύση, τις καλλιέργειες και τα ζώα του τόπου μας. Υπάρχουν ποικίλες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά και η προσέλευση νέων μελών είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
«Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου