Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011


Καλάθι αντικαρκινικών προϊόντων από την περιφέρεια Θεσσαλίας


«Φάρμακα» αντιοξειδωτικά, αντικαρκινικά και κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας, τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έβαλε σε ένα μεγάλο καλάθι που ονόμασε «καλάθι αντικαρκινικών προϊόντων» και έβαλε στόχο να προωθήσει για τη βελτίωση των ντόπιων διατροφικών συνηθειών αλλά και για την παραπέρα διάδοση και εξάπλωση των προϊόντων αυτών και παράλληλα να τους εξασφαλίσει, «ονομασία προέλευσης». Είναι η πρώτη φορά για τη χώρα, που συντάσσεται και δίνεται στην δημοσιότητα ένα παρόμοιο καλάθι προσόντων.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων αυτών εντοπίστηκαν μετά από συγκρίσεις με πληθώρα ομοειδών προϊόντων από όλη την Ελλάδα. Το όλο εγχείρημα έγινε σε συνεργασία της Περιφέρειας με το εργαστήριο του Καθηγητή Δ. Κουρέτα, του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος και ήταν παρών στις σχετικές ανακοινώσεις.

Τα θεσσαλικά προϊόντα φάρμακα που η περιφέρεια τοποθέτησε στο καλάθι των αντικαρκινικών προϊόντων είναι:

Α) Αμύγδαλο Συκουρίου. Η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση βρίσκεται σε βιοδραστικές ουσίες που υπάρχουν κυρίως στη φλούδα.

Β) Μήλα Αγιάς και Ζαγοράς. Η φλούδα τους είναι πλούσια σε φλωριδζίνη ουσία με αποδεδειγμένη αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση.

Γ) Φασόλια, φακές και ρεβίθια Φαρσάλων. Τόσο τα φλαβονοειδή όσο και οι ισοφλαβόνες και οι λιγνάνες που βρίσκονται στα όσπρια αυτά είναι πολύ σημαντικές βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι οι ουσίες στις οποίες οφείλονται οι ευεργετικές δράσεις που παρουσιάζουν οι επιδημιολογικές έρευνες από την κατανάλωσή τους.

Δ) Κάστανα Μελιβοίας. Στη φλούδα του κάστανου έχουν βρεθεί σημαντικές βιοδραστικές πολυφαινόλες που ασκούν αντικαρκινική δράση σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Ε) Τα κρασοστάφυλα Μαύρο Μεσενικόλα Καρδίτσης, Ξυνόμαυρο Ραψάνης και Μπαντίκι Τυρνάβου και οι αντίστοιχοι οίνοι έχει βρεθεί ότι έχουν πολύ σημαντική αντιοξειδωτική και κυτταροπροστατευτική δράση.

ΣΤ) Τα ρόδια που καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της θεσσαλικής γής αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιοδραστικών ουσιών με αποδεδειγμένη αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.

Ζ) Μηζύθρες, ανθότυρα και γενικά προϊόντα προερχόμενα από το τυρόγαλα. Πλήθος κλινικών μελετών έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών από ορό γάλακτος (τυρόγαλα) αποτελούν ισχυρό παράγοντα που βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.

πηγή

2 σχόλια:

  1. Θα έπρεπε να προσέχετε τι γράφετε. Μόνο ο Κουρέτας είναι ικανός να γράφει τέτοιες αηδίες.

    Θεέ μου τι απατεώνας….

    ΑπάντησηΔιαγραφή