Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

«ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ ΑΕ»






Η γνωστή σερραϊκή αλευροβιομηχανία που πρωτοπορεί στον χώρο της έλαβε το «βραβείο Επιχειρηματικής καινοτομίας» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών για τη διάθεση στην αγορά και την αποδοχή από την αγορά δύο (2) καινοτόμων προϊόντων:

Πρόκειται για τα προϊοντα «Αλεύρι χωρίς γλουτένη» το οποίο είναι προϊόν εγκεκριμένο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Να σημειωθεί ότι το προϊόν συνταγογραφείται και καλύπτεται η αγορά του από τα ασφαλιστικά ταμεία των πασχόντων από τη νόσο της κοιλιοκάκης, μέσω των Φαρμακείων καθώς και το «Αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιών» που ασκεί αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Είναι προϊόν εγκεκριμένο από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και διατίθεται σε γνωστές αλυσίδες Super Market.

Επίσης έλαβε το βραβείο και για την υιοθέτηση της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία και στην παροχή υπηρεσιών με την ίδρυση εταιρείας τεχνοβλαστού (spin off), μαζί με τον Καθ. Δημ. Κουρέτα, της «K – MEDITURA A.E.» με δραστηριότητες:

- Tην έρευνα, ανάπτυξη, προτυποποίηση, παραγωγή και εμπορία βιολειτουργικών τροφίμων με ειδικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες.
- Την in vitro αξιολόγηση των βιολογικών ιδιοτήτων φυτικών εκχυλισμάτων ως προς την αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα.
- Την παροχή συμβουλευτικών ή και εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε θέματα μεθόδων εξαγωγής βιοδραστικών ουσιών από φυτά, in vitro βιοδραστηριότητας, εμπλουτισμού τροφίμων και διατροφικής αξιολόγησης βιολειτουργικών τροφίμων.
- Την παροχή υπηρεσιών πιστοποίησης της σύστασης και των ιδιοτήτων τροφίμων.
- Την παροχή υπηρεσιών εξειδικευμένης ανάλυσης της τοξικότητας και της δραστικότητας συστατικών τροφίμων.


Η εταιρία «ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ A.Ε.» αποτελεί γέννημα-θρέμμα του ευλογημένου εύφορου κάμπου των Σερρών, με τις βιομηχανικές, ιδιόκτητες, εγκαταστάσεις να βρίσκονται στη Λευκοθέα Σερρών, 35 χλμ. από την πόλη των Σερρών. Δραστηριοποιείται στην παρασκευή αλεύρων, ειδικών τροφίμων διατροφής (χωρίς γλουτένη) βιολειτουργικών τροφίμων, βιολογικών αλεύρων, αρτοσκευασμάτων, σιμιγδαλιών και παραδοσιακών ζυμαρικών.




Αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού

Πρόκειται για ακόμη ένα καινοτόμο προϊόν, παγκόσμιας πατέντας, ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά το επόμενο διάστημα η σερραϊκή βιομηχανία Μύλοι Καπλανίδη.
Πρόκειται για το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιών, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φαινόλες, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, όπως αποδεικνύουν κλινικές μελέτες που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο προϊόν έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν την υγεία, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Το εν λόγω προϊόν έρχεται να προστεθεί στη σειρά των καινοτόμων προϊόντων ειδικής διατροφής που λάνσαρε στην αγορά το τελευταίο διάστημα η σερραϊκή επιχείρηση: τα άλευρα χωρίς γλουτένη (για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη), τα βιολειτουργικά άλευρα, εμπλουτισμένα με εκχυλίσματα φυτών της χώρας μας και το κέικ feed back, που συμβάλλει στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά την προπόνηση (για αθλητές και αθλούμενους) ή έπειτα από μία κοπιαστική και κουραστική μέρα (για μαθητές, σκληρά εργαζόμενους, πολυτραυματίες κτλ.). Μάλιστα, για το feed back έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον αμερικανικό στρατό για την απορρόφηση όλης της ετήσιας παραγωγής. Αυτήν την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνιών σχετικών με τη διάθεση του προϊόντος.



Με ευεργετική επίδραση

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα, όπως τα άλευρα της Μύλοι Καπλανίδη, έχουν αγγειοδιασταλτική δράση, συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα άλευρα αυτά παράγονται με προσθήκη συστατικών που τα ίδια δεν περιέχουν ή με ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων σε αυτά συστατικών. Η μελέτη και ο σχεδιασμός τους στηρίζεται στις ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες μίας σειράς φυτών της μεσογειακής χλωρίδας, όπως το δίκταμο, το θυμάρι, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο και, διαφόρων οσπρίων (φακή και ρεβίθι) και ξηρών καρπών ή σπόρων (πχ σουσάμι). Το βασικό χαρακτηριστικό των τροφίμων αυτών είναι ότι τα λειτουργικά ή βιοδραστικά συστατικά τους, που είναι φυτικής προέλευσης, έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Σερραϊκό κέικ στον… αμερικανικό στρατό
Μια πρωτότυπη συνεργασία έρχεται να ταράξει τα νερά στην εγχώρια παραγωγή τροφίμων. Πρόκειται για τη συνεργασία της βιομηχανίας τροφίμων Μύλοι Καπλανίδη με τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα που γέννησε το περίφημο κέικ Feed-Back.

Το κέικ, που έχει λάβει τη “σφραγίδα” της παγκόσμιας πατέντας, βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά την προπόνηση ή έπειτα από μία κοπιαστική και κουραστική μέρα. Συγκεκριμένα συντελεί στην αύξηση της απόδοσης και στη μείωση της μυϊκής καταστροφής. Η αρχή στην οποία στηρίζονται οι παραπάνω ερευνητικές εργασίες είναι η ικανότητα επανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου μετά την άσκηση, το οποίο θεωρείται βασικό καύσιμο κατά τη διάρκειά της.

Το προϊόν που κατασκευάστηκε μετά από πολυετείς μελέτες και είναι επιστημονικά ελεγμένο, σε πρώτη φάση θα διατεθεί σε φαρμακεία, καταστήματα ειδών ειδικής και υγιεινής διατροφής, αλλά και σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ. Πρώτος αγοραστής του προϊόντος δεν θα είναι άλλος από τον ίδιο τον αμερικανικό στρατό, που έχει ενδιαφερθεί να αγοράσει όλη την ετήσια παραγωγή!




από την Ασπασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου