Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

Πείτε στο FDA (αμερικανικός ΕΦΕΤ) ότι τα μεταλλαγμένα δεν είναι «φυσικά»


 Εξαγρειωμένοι καταναλωτές που έμαθαν για τους κινδύνους της γενετικής μηχανικής μηνύουν τις λεγόμενες «φυσικές» μάρκες που έκρυβαν GMOs στα αγαπημένα τους τρόφιμα. Σε μια προσπάθεια να αναβληθούν οι αγωγές, οι δικηγόροι της υπεράσπισης έπεισαν τουλάχιστον έναν δικαστή ότι ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), και όχι τα δικαστήρια, θα πρέπει να αποφασίσουν τι είναι GMO και τι «φυσικό».Είναι μια έξυπνη στρατηγική, δεδομένου ότι ο Αναπληρωτής Επίτροπος των Τροφίμων του FDA δεν είναι άλλος από τον πρώην δικηγόρο της Μονσάντο, Michael Taylor. Με ποιο μέρος λέτε να πάει το FDA;


Παρακαλούμε πείτε στο FDA: τα μεταλλαγμένα δεν είναι φυσικά!

Το FDA λέει ότι «φυσικό» είναι αυτό που «τίποτα τεχνητό ή συνθετικό... δεν έχει συμπεριληφθεί ή δεν έχει προστεθεί, σε ένα τρόφιμο που φυσιολογικά δεν αναμένεται να βρίσκεται μέσα σ’αυτό το τρόφιμο». 

Ποιος θα φανταζόταν ότι τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά ως «φυσικά» περιέχουν γονίδια μηχανικής βακτηριδίων που παράγουν εντομοκτόνα και / ή  γονίδια βακτηριδίων ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα;


10 λόγοι γιατί τα μεταλλαγμένα δεν είναι φυσικά.

1. Η γενετική μηχανική είναι μια ασαφής τεχνολογία. Δημιουργεί απρόβλεπτες αλλαγές στο DNA, στις πρωτεΐνες και στη βιοχημική σύνθεση του γενετικώς τροποποιημένου οργανισμού (GMO) που προκύπτει, συμπεριλαμβανομένων μη αναμενόμων τοξικών, αλλεργιογόνων και διατροφικών διαταραχών.

2. Τα μεταλλαγμένα δημιουργούνται χρησιμοποιώντας ένα γονίδιο-όπλο που πυροβολεί ξένα γονίδια μέσα σε εκατομμύρια μη συνδεδεμένων κυττάρων ή ενώνοντας τα ξένα γονίδια με βακτήρια που μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα του DNA. Τα περισσότερα από τα ξένα γονίδια δε θα καταφέρουν να μπουν στο κυτταρικό DNA. Όταν τα ξένα γονίδια διεισδύσουν με επιτυχία στο κυτταρικό DNA είναι αδύνατον να προβλεφθεί που θα χτυπήσουν ή ποιες μη προβλεπόμενες συνέπειες θα διαμορφωθούν για τα αρχικά γονίδια.

3. Οι γενετιστές δεν «ελέγχουν τη δουλειά τους» ψάχνοντας για πιθανές παράπλευρες απώλειες, μολονότι η διαδικασία της γενετικής μηχανικής αναμένεται να αναδιαμορφώσει, σβήσει ή αλλάξει τη λειτουργία σημαντικών γονιδίων.

4. Το DNA των μεταλλαγμένων παράγει νέες πρωτεΐνες που μπορεί να είναι τοξικές ή αλλεργιογόνες. Οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που είναι σχετικά καλοήθεις είναι παρ’όλ’αυτά ξένες προς τον οργανισμό έτσι ώστε το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράει σ’αυτές σαν να είναι ξένοι εισβολείς. Αυτό μπορεί να διεγείρει αλλεργικές αντιδράσεις, ανοσοποιητικές διαταραχές και πεπτικά προβλήματα.

5. Τα νέα γονίδια που εισέρχονται στον οργανισμό από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν αποσυντίθονται κατά την πέψη. Μπορούν να φτάσουν μέχρι τα εντερικά τοιχώματα, να μεταφερθούν στο αίμα, και όπως κάποιοι επιστήμονες εξηγούν «μπορεί να βρεθούν στο αίμα, στους μύες και το ήπαρ σε μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε να γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμα».

6. Οι εταιρείες φυτοφαρμάκων είχαν δύο σημαντικούς σκοπούς όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν τη γενετική μηχανική στα φυτά. Πρώτον, να εφεύρουν νέους οργανισμούς που θα μπορούσαν να πατενταριστούν και δεύτερον να πουλήσουν εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα.

7. Πάνω από το 75% των γενετικά μεταλλαγμένων φυτών έχουν τροποποιηθεί ώστε να αντέχουν ένα ζιζανιοκτόνο. Τρόφιμα που περιέχουν τροποποιημένο χαρακτηριστικό ανθεκτικό σε ζιζανιοκτόνα έρχονται με επιπλέον βοήθημα σε ζιζανιοκτόνα. Από το 1996 ως το 2011, η τεχνολογία καλλιεργειών ανθεκτικών σε ζιζανιοκτόνα οδήγησε σε αύξηση χρήσης ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ κατά 636 εκατομμύρια ευρώ.

8. Η πιο διαδεδομένη μεταλλαγμένη καλλιέργεια είναι η σόγια, η οποία τροποποιήθηκε ώστε να αντέχει το ζιζανιοκτόνο Roundup της Μονσάντο. Το Roundup προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε έμβρυα βατράχου και κοτόπουλου σε δόσεις πολύ χαμηλότερες απ’αυτές που χρησιμοποιούνται στους αγροτικούς ψεκασμούς. Εμπλέκεται επίσης, σε ορμονικές διαταραχές, καταστροφή του DNA καρκίνο και νευρολογικές διαταραχές.

9. Το Roundup έχει ανιχνευθεί στον αέρα, στη βροχή, σε υπόγεια ύδατα, σε ανθρώπινα ούρα και σε αίμα γυναικών.

10. Το Bt καλαμπόκι έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να παράγει μία τοξίνη από το βακτήριο Bacillus thuringiensis (Bt) το οποίο προκαλεί ρήξη του εντέρου στα έντομα προκαλώντας άμεσο θάνατο των παρασίτων από τη στιγμή που θα καταπιούν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι. Η τοξίνη Bt βρέθηκε στο 93% των εγκύων γυναικών και στο 80% των μωρών.


Παρακαλούμε πείτε στο FDA: τα GMO δεν είναι φυσικά!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου