Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση


Στις 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωσή μας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Μύρινας στη Λήμνο με αφορμή την επικείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Της δώσαμε το όνομα:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΡΟΦΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Παρευρέθηκαν πάνω από 60 άτομα (μπορεί να έφτασαν και τα 80) και ξεκινώντας με μια σύντομη περιγραφή του Πελίτι, παρακολουθήσαμε το ντοκυμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος».
Στη συνέχεια η Ελεάνα Χατζησίμου, δικηγόρος, μας μίλησε για τη νομοθεσία και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις γενικού αλλά και τοπικού λημνιού ενδιαφέροντος ακόμα και αντιρρήσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η προτεινόμενη νομοθεσία.

Προσφέραμε βασιλόπιτα στον κόσμο αλλά το σημαντικότερο γεγονός ήταν φυσικά οι σπόροι που προσφέρθηκαν.

Είχαμε ετοιμάσει πάνω από 800 φακελάκια και δώσαμε πάρα πολλά (ακόμα δεν έχουμε καταμετρήσει αυτά που έμειναν). Είπαμε ότι επειδή είναι η πρώτη φορά στη Λήμνο που δίνονται σπόροι δε θα βάλουμε όριο. Ζητήσαμε βέβαια από τον κόσμο να μας επιστρέψει ένα μέρος από τους σπόρους που θα βγάλει, χωρίς όμως δεσμεύσεις.
Επίσης, 2-3 άνθρωποι (έξω από την ομάδα μας) άκουσαν το κάλεσμά μας κι έφεραν δικούς τους σπόρους οι οποίοι δόθηκαν μαζί με αυτούς που είχαμε ετοιμάσει.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι ήρθαν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών. Από ηλικιωμένους μέχρι νέους ανθρώπους. Επίσης χαρήκαμε όταν μάθαμε ότι κάποιοι απ’αυτούς είναι επαγγελματίες μπαξεβάνηδες. Αρκετοί άφησαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους για να ενημερώνονται για τις δράσεις μας.
Ήδη άνθρωποι ζήτησαν τη συνεργασία μας για αγροτικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο απόηχος της εκδήλωσης συνεχίζεται καθώς είναι αρκετοί αυτοί που μας σταματούν στο δρόμο ή με κάθε ευκαιρία μας ρωτάνε για σπόρους. Υπάρχει ενδεχόμενο να οργανώσουμε κάτι παρόμοιο και σε άλλη περιοχή της Λήμνου.

Η Λήμνος ήταν πάντα αγροτικό νησί με γόνιμα εδάφη και ποικιλομορφία στους σπόρους της. Μέσα στα πολλά και διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η επιστροφή στην καλλιέργεια της γης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα μπορέσει να δώσει ζωή στους κατοίκους της και να διαφυλάξει τους σπόρους της (όσους απ’αυτούς καταφέρουμε να βρούμε και να σώσουμε αλλά και τους νέους που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από φυσικές διαδικασίες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου