Παραγωγή - Τουρισμός – Περιβάλλον:
ένα μέλλον για τη Λήμνο
ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΣΥΜΠΟΣΙΟ 15-17 Νοεμβρίου
2013
Παρασκευή 15 απόγευμα: 6.30 – 9.00
Συναντήσεις Ομάδων
Εργασίας για έξι τομείς ανάπτυξης:
- Κτηνοτροφία – τυροκομεία
- Αμπελουργία και Οινοποιία
- Παραγωγή τσίπουρου
- Τοπικές αγορές – Νησιωτικά προϊόντα
- Λημνιακή Κουζίνα
- Θεματικός Τουρισμός
Δείπνο εργασίας
Σάββατο 16 πρωί : 10.30-13.00
§ Γνωριμία των προσκεκλημένων ειδικών επιστημόνων με το χώρο Επίσκεψη σε μονάδες παραγωγής, σε τόπους ιδιαίτερου τουριστικού
ενδιαφέροντος, γευσιγνωσία κλπ.
Σάββατο 16 απόγευμα:
5.30 – 9.00
Πνευματικό
Κέντρο Αγίας Τριάδας Μύρινας
§ Καλωσόρισμα Προέδρου Ανεμόεσσας Φωτεινής Ετμεκτσόγλου.
§ Βράβευση γεωπόνου Αθανάσιου
Κουντουρά από την Ανεμόεσσα για την πολυετή προσφορά και αγάπη
του για τη γη της Λήμνου.
§
Χαιρετισμός και άνοιγμα του
Συμποσίου από το Δήμαρχο Λήμνου
Αντώνη Χατζηδιαμαντή
1η ενότητα 6.00
- 6.45
«Η αξιοποίηση του γάλακτος για την
παραγωγή επώνυμων προϊόντων»
Εισηγητής:
§ Θεόφιλος Μασσούρας, γεωπόνος, αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ
(έμφαση στην ανάγκη προώθησης του μελίχλωρου ως ΠΟΠ,
προβλήματα παραβίασης των ΠΟΠ)
Συμπεράσματα
συνάντησης ομάδας εργασίας
2η
ενότητα 6.45 – 7.30:
«Οι Αμπελώνες της
Λήμνου – η πρόκληση επιβίωσής τους και η σημασία της τοπικότητας»
Εισηγητής:
§ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής και
παραγωγός (έμφαση στο
Καλαμπάκι / Λημνιό στα γλυκά και ξηρά / αναφορά και στα θέματα προώθησης)
Συμπεράσματα
συνάντησης ομάδας εργασίας
3η
ενότητα 7.30 – 8.15
«Η παράδοση του
τσίπουρου στη Λήμνο και οι προοπτικές αξιοποίησης»
Εισηγητής:
§ Τασούλα Γεωργαντά, γεωπόνος, διευθύντρια Συνδέσμου
Ελληνικών Αποσταγμάτων και Ποτών (ΣΕΑΠ)
Συμπεράσματα
συνάντησης ομάδας εργασίας
Συζήτηση
και κλείσιμο συνάντησης 8.15 – 9.00
Στο χώρο της
συνάντησης θα παρουσιάζεται σε οθόνη η μελέτη της Ανεμόεσσας με θέμα «Οι μάντρες της Λήμνου ως
πυρήνες ολοκληρωμένης αγρο-τουριστικής ανάπτυξης».
Καλωσόρισμα Αντιπροέδρου Ανεμόεσσας Γιώργου Κότσαλη
4η ενότητα 9.30 – 10.00
«Τοπικές Αγορές –
Νησιωτικά προϊόντα: Δύο νέες(;) ευκαιρίες»
Εισηγητής:
§ Γιώργος Βλάχος, γεωπόνος, επίκουρος καθηγητής ΓΠΑ στο
τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης
Συμπεράσματα
συνάντησης ομάδας εργασίας
5η
ενότητα 10.00 – 11.00
«Η τοπική κουζίνα φορέας πολιτισμού και τουρισμού »
Εισηγητής:
§ Χρίστος Ζουράρις, ο Δειπνοσοφιστής
Συμπεράσματα
συνάντησης ομάδας εργασίας
6η
ενότητα 11.00 – 11.45
«Οι εναλλακτικές
μορφές τουρισμού: ελληνικά και διεθνή παραδείγματα και προοπτικές προσέλκυσής
του στη Λήμνο»
Πρόεδρος: Ήβη Νανοπούλου- αρχιτέκτων και Γενική
Γραμματέας ΔΣ Ανεμόεσσας, σύντομη
εισήγηση για τον εναλλακτικό τουρισμό.
Εισηγητής:
- Παναγιώτης Γεωργιάδης,
γεωπόνος, ειδικός σε θέματα οίνο-τουρισμού.
Συμπεράσματα
συνάντησης ομάδας εργασίας
Ομιλία
του Hönig Horst, αρχιτέκτονα χωροτάκτη, σύμβουλου περιφερειακής ανάπτυξης στην Αυστρία και
διεθνώς:
«O ιαματικός
τουρισμός στην περιοχή Στύρια της ΝΑ Αυστρίας ως καταλύτης για μια ολοκληρωμένη
και αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη»
Συζήτηση
Κλείσιμο
Συμποσίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου