Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Δελτίο Τύπου


Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι
Ταχ. Παρανεστίου Τ. Κ. 66035 Παρανέστι
Τηλ και fax: 2524022059
             
«Αντί να στεναχωριέσαι για το σκοτάδι άναψε ένα φως.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΛΙΤΙ 26 Απριλίου 2013
ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ
Οι σπόροι που παράγονται από γεωργούς (παραδοσιακοί και σύγχρονοι),  ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν από όλους.   Αντίθετα, οι σπόροι που παράγονται από ιδιωτικές εταιρίες,  καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων ή ακόμα και πατέντες βιομηχανικού τύπου και είτε για τεχνικούς ή για νομικούς λόγους δεν αναπαράγονται. 
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, στηρίζει  συστηματικά  τους βιομηχανικούς αυτούς σπόρους, ενώ ταυτόχρονα επιβάλει  παράλογες  απαιτήσεις στους σπόρους των αγροτών περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία.  Ως αποτέλεσμα αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος που αποκαλείται αγροτική βιοποικιλότητα και αποτελεί τη βάση της διατροφικής μας ασφάλειας,  χάνεται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Στις 6 Μαϊου 2013, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα κληθούν σε ψηφοφορία για ένα  νέο νομοσχέδιο που επικυρώνει την καταδίωξη  των σπόρων που παράγουν οι γεωργοί.
Καλούμε την Ελληνίδα Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και να το καταψηφίσει  καθώς  αυτή η εγκληματική πρακτική απώλειας της αγροτικής βιοποικιλότητας πρέπει άμεσα να σταματήσει.  Οι καλλιεργητές  που διατηρούν αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο πρέπει να υποστηριχθούν στο έργο τους χωρίς απαγορευτικούς  γραφειοκρατικούς περιορισμούς.
Συνημμένη θα βρείτε την  επιστολή που έστειλαν στην Ελληνίδα Επίτροπο οι Ελληνικές Οργανώσεις διάσωσης και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων, Περιβαλλοντικές και Οικολογικές οργανώσεις και φορείς.
Για πληροφορίες από το Πελίτι:   vasso@peliti.gr,  2524022059 (Δε-Πα, 09:00-13:00)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου