Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010

Πως να κάνουμε σπορείο φυτών


Για το σπορείο μας χρειαζόμαστε:
-σπόρους από ντόπιες ποικιλίες
-χώμα καλύτερα ειδικό χώμα από το φυτώριο, π.χ μείγμα τύρφης με κομπόστ.
-φυτοδοχεία ειδικά πλαστικά του εμπορίου, ή οτιδήποτε άλλο (π.χ. Πλαστικά ποτηράκια, κυπελλάκια από γιαούρτι, ...) αρκεί να μη ξεχάσουμε να κάνουμε 2-3 τρύπες από κάτω , για να στραγγίζει το νερό
Επίσης ίσως χρειαστούμε κάτι για να βάλουμε μέσα τα φυτοδοχεία μας, και να μη τα κουβαλάμε ένα ένα. Ένα τελάρο από το μανάβη, είναι μια χαρά.

Προετοιμασία
Γεμίζουμε τα κυπελλάκια μας με χώμα, και το πατάμε ελαφρά.
Βάζουμε τους σπόρους μας, και τους σκεπάζουμε με χώμα . Για να είμαστε σίγουροι, βάζουμε 3-4 σπόρους, και αργότερα θα κρατήσουμε το πιο δυνατό φυτό.
Τους σπόρους, τους θάβουμε περίπου , όσο είναι το ύψος τους, όχι βαθύτερα.
Ποτίζουμε συχνά, αλλά λίγο. Το πολύ νερό, δε χρειάζεται. Αρκεί το χώμα μας, να είναι πάντα ελαφρώς υγρό.
Για να προχωρήσει το σπορείο μας, χρειάζεται σχετικά ζεστό μέρος.
Ο σπόρος θα βλαστήσει μετά από 10 εώς 30 μέρες περίπου, ανάλογα την ποικιλία, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες του σπορείου μας.

Ανάπτυξη
Αφού βλαστήσει , το φυτό μας χρειάζεται πλέον και αρκετό φως για να μεγαλώσει. Αν το έχουμε μεσα στο σπίτι μας, θα χρειαστεί μία θέση μπροστά από ένα “φωτεινό” παράθυρο.
Αν το έχουμε έξω, θα πρέπει να είναι προστατευμένο από το κρύο, π.χ.με κάποιο πλαστικό.

Μεταφύτευση
Όταν μεγαλώσει αρκετά το φυτό μας, και φτιάξει καλά ο καιρός , το μεταφυτεύουμε στην τελική του θέση στο χωράφι μας, ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας, ή όπου αλλού θέλουμε!
Αν όλα πάνε καλά και μεγαλώσει, δε ξεχνάμε να κρατήσουμε σπόρο για του χρόνου!

Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί καλύτερα στις συνθήκες που υπάρχουν, στο πέρασμα των χρόνων και γι’ αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση. 

περισσότερα στις οδηγίες του ΠΕΛΙΤΙ :   
http://www.peliti.gr/pages/odigies_gia_sporeio.htm 
....... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου