Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Φυλλάδιο γνωριμίας


Δίκτυο Ανταλλαγής Ντόπιων Σπόρων Λήμνου


Οι ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, έχουν προσαρμοστεί μέσα από τους αιώνες , στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περιοχής. Τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότερες χάθηκαν, ή κινδυνεύουν να χαθούν. Στη θέση τους , έχουν κυριαρχήσει ελάχιστες εμπορικές ποικιλίες καθώς και υβρίδια, που υπόσχονται υπεραποδόσεις, αδιαφορώντας για την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας .
Οι παλιές , παραδοσιακές ποικιλίες του κάθε τόπου, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του. Ένα ζωντανό κομμάτι . Δυστυχώς , έχουν ήδη χαθεί πολλές γεύσεις, πολλά χρώματα και πολλά αρώματα από τα χωράφια μας και τα τραπέζια μας, και πρέπει να προσπαθήσουμε , για να μη γίνει ο τόπος μας , συνάμα και ο κόσμος μας, ακόμα φτωχότερος.
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να διατήρησουμε αυτούς τους τοπικούς θησαυρούς, είναι να τους καλλιεργούμε συνεχώς στα χωράφια μας, στους κήπους μας, ακόμα και στις γλάστρες μας, και να κρατάμε κάθε χρονιά το σπόρο μας. Ακόμα, και ως απλοί καταναλωτές, μπορούμε να βοηθήσουμε τη διάδοση των ντόπιων ποικιλίων, επιλέγοντας αυτα, για τη διατροφή μας.
Η δικτύωση και η συνεργασία , μπορεί να μας προσφέρει ακόμα περισσότερα. Μπορούμε να μοιράζουμε και να ανταλλάζουμε μεταξύ μας : σπόρους, μικρά φυτά, εμπειρίες, συμβουλές, μέχρι ... εργασία και τρόφιμα. Υπάρχουν δίκτυα ανταλλαγής σπόρων σε κάθε γωνιά του πλανήτη , όπως και στη χώρα μας , υπάρχουν σήμερα, αρκετά τοπικά δίκτυα. Το μεγαλύτερο, είναι το Πανελλαδικό δίκτυο του ΠΕΛΙΤΙ (www.peliti.gr), με εκατοντάδες μέλη από όλη την Ελλάδα. Το “σπόρι” μας, θα ...δικτυωθεί φυσικά, με κάθε τέτοια προσπάθεια.

Οι ντόπιες ποικιλίες , είναι επίσης καταλληλότερες, για βιολογικές καλλιέργειες. Εξαιτίας της καλύτερης προσαρμογής τους, σε κάθε τοπικό περιβάλλον, έχουν συνήθως μικρότερες απαιτήσεις για νερό, λιπάσματα, και είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες.
Οι βιολογικοί τρόποι καλλιέργειας , έρχονται ως μία απάντηση στους σημερινούς συμβατικούς χημικούς τρόπους, και προσπαθόυν να επιφέρουν μία αρμονικότερη σχέση, ανάμεσα στον άνθρωπο, την τροφή του, και το περιβάλλον του.

Οι σημερινοί καταναλωτές, ψάχνουμε πάντα για ότι φθηνότερο και ότι μεγαλύτερο, αδιαφορώντας για το πως καλλιεργήθηκε, από τι σπόρο, με πόσα φαρμακα, πόσα χιλιόμετρα έκανε για να φτάσει στο μέρος μας, και τι είδους συντήρηση χρειάστηκε για να παραμείνει όμορφο και θελκτικό πάνω στο ράφι , ώστε να το διαλέξουμε.
Η ευθύνη είναι δική μας, και είναι αυτή που μας κάνει , όλους σημαντικούς.


Το “σπόρι” της Λήμνου, είναι ένα Δίκτυο ισότιμων μελών, χωρίς εκλεγμένα προεδρεία , και χωρίς κανένα συγκεκριμμένο κομματικό και ιδεολογικό προσδιορισμό και περιορισμό.
Χωράνε όλοι, όσοι ενδιαφέρονται και αγαπάνε τους σπόρους, σέβονται τη γη μας, και ενδιαφέρονται για την ποιότητα της τροφής μας. Δεν υπάρχει διάθεση παρά μόνο για δημιουργική δράση, και όχι για γκρίνια απέναντι σε “αρμόδιους”.


Ως πρώτοι στόχοι του δικτύου, (αφού μαζευτούμε!) , προτείνονται:
Να καταγράψουμε τις ντόπιες ποικιλίες φυτών, λαχανικών, αμπελιών, δέντρων, ...καθώς και τις ντόπιες φυλές ζώων, του νησιού μας.
Να μαζέψουμε σπόρους , και να φτιάξουμε μία μικρή τράπεζα σπόρων, ώστε να μοιράζουμε σε κάθε μελλοντικό ενδιαφερόμενο.
Να οργανωσουμε μία ενδεχόμενη συμμετοχή μας στην 10η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών, του Πελίτι, στις 10 Απρίλη 2010, με προσκεκλημμένους καλλιεργήτες και οργανώσεις, από όλη την Ελλάδα, αλλά και από πολλές γωνιές της Γης. Είναι μία καλή ευκαιρία να έχει το νήσι μας, μία παρουσία.

Τα υπόλοιπα, στην πορεία :-)

2 σχόλια:

  1. Μπράβο για την υπέροχη προσπάθεια που κάνετε!!
    Φιλικά
    Κατσανίκος Δημοσθένης
    Βιολόγος-Χίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή